112. kroppen som verktyg och maten som byggmaterial.

Kan vi bara snacka lite snabbt om den komplicerande relationen jag, du, vi har till mat och vad det gör med oss?
En del blir sjuka för att de äter för mycket, andra för att de äter för lite och en del mår hur bra som helst för att de inte bryr sig ett skit om gram, kalorier, energiprocent eller tillskott för att de ska få en riktigt bitig biceps eller bli snärt tills det är dags att köpa nya shorts för sommaren. 

 Jag är både rätt och fel person att diskutera ämnet mat men det är så himla viktigt att göra det ändå. Min relation är komplicerad men jag skulle ljuga om jag på grund av min mindre sunda sida förnekade hur fantastiskt bra jag mår av att inte väga varje riskorn eller mäta hur många milliliter mjölk jag har på min frukostgröt och se hur mycket mindre tid det tar att bara hälla upp havregryn på känsla eller äta tre portioner lasagne för att det helt enkelt smakar så jäkla gott. 

Maten är det som får oss att le bredare, hantera livets uppförsbackar bättre, springa snabbare, dansa utan fulare, öka vikterna på stången på oftare och ropa högre.
Men inte minst så får maten oss att tänka klart. Gör det möjligt att kunna ta in information och förstå: allt ifrån hur många procent av en population som befinner sig inom respektive standardavvikelse när en läser resultat i kvantitativ statistik till att se på våra kroppar som ett verktyg, en sjuhelsikes kemifabrik som inte går av för hackor. Att benen inte är tjocka eller obrukbara för att de har celluliter eller att en inte får fyra dubbelhakor av att ta en vilodag extra eller tre, tvärtom.

 
Maten är näring, energi och bränsle för att orka och det är fantastiskt att få känna sig just det, fantastisk. Och då även bry sig mindre om sin kroppsvikt och bry sig mer om att fungera bättre. Det är något jag gör nu: fungerar lite bättre. Efter några veckor med mer mat i kombination med vila kom min mens tillbaks efter ungefär sex år. Först rädsla och tankar om att jag blivit jättetjock, sen lycka och gråt i telefonen med mamman.


Och vet ni? 
Jag kan fortfarande ha mina jeans (och vad gör det egentligen om jag måste köpa nya för att benen blir starkare?) och solen har gått upp varje dag med starkare strålar efter att jag valde att äta mer för att leva mer. 

Jag önskar med hela mitt hjärta att vi kunde sluta fokusera så mycket på vad saker innehåller. BRA mat är a och o för att kroppen ska må bra, men BRA mat är också mat som ger näring till själen och inte bara tar. Att vi kan se förbi reklamer om det där som håller dig mätt i fyra år, ger dig en midja med samma omkrets som en sjuåring och dessutom innehåller 0 kalorier men skyhöga mängder protein så du kan leva upp till idealet. Är så trött på att matas av det, varje dag.
Och varje dag blir en ny älskad och värdefull person sjuk i ätstörningar på grund av just det. 

 
Det jag menar är inte att vi ska sluta upp med att ta hälsosamma beslut kring maten och släppa allt och tänka "fuck it, jag lever bara en gång" för det mår kroppen inte heller bra av. Kroppen behöver rätt byggmaterial för att fungera som bäst. För att klara av att göra allt det den utsätts för dagligen om det så är att lösa svåra ekvationer till att springa långdistans till att bota sjukdom till att springa långdistans till att slötitta på en dålig amerikansk komedi till att ha sex. 
 
Svårare än så är det inte, men vi gör det svårt. 
Samhället gör det svårt. Svårt att veta fram eller bak, upp eller ner, ut eller in och hjärnan klarar inte av att välja mellan GI, LCHF, Paleo, Raw, Husmanskost, Plantbaserat eller luft. Samtidigt ska vi fatta rätt beslut om våra barn som tydligen nöp ett annat barn på förskolan, välja den svarta eller den gröna tröjan med kaffet i halsen om morgonen, välja om skägget ska få stanna kvar eller ryka och orka jobba, plugga, springa, lyfta, dansa, skratta, hångla, göra ingenting.

Det blir helt enkelt för mycket på en gång .

 

Mat är inte: Ett nödvändigt ont för din kropp, siffror som ska räknas och kan inte heller lösa det som är tufft och skaver här i livet.
Mat är: Näring, glädje, njutning och gemenskap, ork och skrattiga bubblor i magen. 
Mat hörni, alltifrån raw foodbollar till choklad till havregrynsgröt till nybakat bröd till en iskall öl till stora gröna smoothies till korv och potatismos.

Allt är mat för kroppen eller för knoppen, punkt slut.

om hälsan & balansen | | Kommentera |
Upp